Favorieten etappe 6 Criterium du Dauphiné | Wie kan, wie durft na de massaval van donderdag? (2024)

Terwijl iedereen nog bijkomt van de horrorval uit de vijfde etappe, duikt het Criterium du Dauphiné een onvervalst drieluik in de bergen in vanaf vrijdag. Met de aankomst op de Collet d'Allevard staat een stevige slotklim het peloton te wachten. Op die berg zullen we in aanloop naar de Tour de France serieuze antwoorden krijgen op de talloze vragen die resten richting de Tour de France. Wie ontbindt hier zijn duivels en kan gele trui Remco Evenepoel iets maken? In de Leiderstrui neemt je mee naar rit zes!

Parcours etappe 6 Criterium du Dauphiné 2024

Favorieten etappe 6 Criterium du Dauphiné | Wie kan, wie durft na de massaval van donderdag? (1)

De etappe van 174 kilometer lang is vermoedelijk de minst zware van de drie bergritten die het peloton moet zien te verstouwen. En toch zullen de vele klimmers er behoorlijk naar uitkijken. Na een rolling openingsfase, met enkele een colletje van de vierde categorie, maar toch al behoorlijk wat hoogtemeters, ligt het zwaartepunt van de rit in het laatste gedeelte.

Op 45 kilometer van de finish bereiken de renners de Col du Granier, een niet al te steile klim van een kleine negen kilometer lang. Echter, ook hiervoor loopt het al een tijdje gevoelig omhoog. Wie inzoomt op de slotklim, de Collet d'Allevard, zal echter begrijpen dat het echte werk hier pas zal beginnen. Deze klim van 11,2 kilometer aan 8.1% is zeker zwaar genoeg om serieuze gaten te creëren tussen de klimmers.

Op een dikke vierhonderd meter hoogte beginnen de renners eraan, bijna duizend meter hoger ligt de finish. De klim vlakt op het einde ietsje af, al is dat relatief. De meeste kilometer hellen aan acht of negen procent en onderweg krijgen de renners geen kans om even kort uit te hijgen. Kortom: een klassieke, zware Alpenklim, waar de bloemen in het verlaten skidorp liggen te wachten op een pure klimmer!

Favorieten etappe 6 Criterium du Dauphiné | Wie kan, wie durft na de massaval van donderdag? (2)

Beklimmingen

31,6 km: Côte de La Côte-Saint-André (1,8 km a 6,7%)
129,4 km: Col du Granier (8,9 km a 5,4%)
174,1 km: Le Collet d'Allevard (11,1 km a 8,1%)

Tijden
Start: 12.55 uur
Finish: rond 17.00 uur

Weer etappe 6 Criterium du Dauphiné 2024

Het wordt langzaam maar zeker warmer in Frankrijk, ook in de Alpen. Rondom Allevard ligt de temperatuur vrijdag tussen de 20 en 25 graden Celsius. Of er neerslag komt, is hoogst onzeker. De voorspellingen geven aan dat er een mix zal komen tussen zon en bewolking. Kansen op neerslag en zelfs onweer zijn zeker aanwezig.

Favorieten etappe 6 Criterium du Dauphiné 2024

Ervanuit gaande dat de meeste klimmers de val hebben overleefd, beschouwen we de favorieten voor de rit van vrijdag voor. Het staat buiten kijf dat de aankomst van vrijdag op de Collet d'Allevard er eentje is voor de pure klimgeiten. In alle drie de ritten in het weekend mogen we er vanuit gaan dat de klassem*ntsmannen een grote kans hebben op de etappezege, omdat ze ook tijd willen pakken op elkaar. Daarom zijn Primoz Roglic en Juan Ayuso de te kloppen mannen. Zij móeten tijd pakken en zijn op papier twee van de sterkste klimmers.

In principe staat Remco Evenepoel daar natuurlijk naast, maar er is nog altijd was onzekerheid. Is hij al sterk genoeg om ook na een lange klim om de zege mee te doen? Misschien dat zijn status verandert ná de etappe, misschien blijkt wel dat zijn klimtank nog niet helemaal vol is. Carlos Rodriguez, de winnaar van de Ronde van Romandië, kan ook ver komen. Klimgeit Santiago Buitrago won al meerdere aankomsten bergop in de Giro. BORA-hansgrohe heeft met Jai Hindley en Aleksandr Vlasov twee mannen die waarschijnlijk voor Roglic zullen rijden, maar zelf ook een aardige kans hebben een korte uitslag te rijden.

Favorieten etappe 6 Criterium du Dauphiné | Wie kan, wie durft na de massaval van donderdag? (3)

Naast het bovengenoemde pak klimmers is het reikhalzend uitkijken of Tao Geoghegan Hart al potten kan breken, op zijn lange weg terug richting de top. En wat kan Matteo Jorgenson? De Amerikaan van Visma | Lease a Bike staat nog derde in het klassem*nt, maar lijkt op papier de mindere klimmer van bovengenoemde lijst. Dat is zijn teamgenoot Sepp Kuss niet, maar de landgenoot van Jorgenson heeft vooralsnog de vorm niet te pakken. Dat geldt evenmin voor David Gaudu. Kunnen deze mannen zich herstellen?

Tenslotte gaan we een rijtje mannen langs die wellicht geen klassem*nt nastreven, maar wel degelijk een gevaarlijke klant zijn voor de dagzege. Denken we aan Giulio Ciccone, Mikel Landa, Warren Barguil en Louis Meintjes.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor de zesde etappe van het Criterium du Dauphiné?

Topfavorieten: Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) en Juan Ayuso (UAE Team Emirates)
Outsiders: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Giulio Ciccone (Lidl-Trek)
Long shots: Jai Hindley en Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty), Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike), David Gaudu (Groupama-FDJ) en Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek)

Poll

Lees ook
Deelnemers en uitvallers Critérium du Dauphiné 2024 | Dit zijn de uitvallers na de geannuleerde vijfde rit
Parcours en uitslagen Critérium du Dauphiné 2024 | Peloton met staart tussen de benen naar de bergen
8 opgaves tot dusver, heel BORA-hansgrohe tegen de grond: dit zijn gevolgen van grote valpartij Dauphiné
Eenduidige lezing vanuit peloton na dolle toestanden in Dauphine: 'Gleden zo paar honderd meter ver'
Favorieten etappe 6 Criterium du Dauphiné | Wie kan, wie durft na de massaval van donderdag? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 5465

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.